Loading...
Bani Si AfaceriMondenPoliticaStiri ExterneStiri Romania

65.000 de euro pentru o frântură de istorie. Casa în care a locuit scriitorul Lev Tolstoi la București în 1854 a fost scoasă la vânzare
Apartamentul în care se acreditează ideea că a locuit marele scriitor pe perioada sejurului său la București este pus la vânzare pentru 65.000 de euro. Două camere, 70 de metri pătrați și multe povești cu aer vintage.

“Război și pace”, “Anna Karenina”. Opere celebre ale unui romancier cunoscut pe întregul mapamond. Lev Nikolaevici Tolstoi (1828-1910) a scris în plină epocă de aur a literaturii ruse. A fost uriaș, recunoscut chiar în timpul vieții, el, contele Tolstoi, care în partea a doua a existenței sale și-a schimbat comportamentul impulsiv și ideea de a-i vedea pe ceilalți, ajungând un anahoret.

În anul 1854, Tolstoi a fost transferat în armata dunăreană și a locuit timp de câteva luni la București. Tânărul ofițer i se confesa într-o epistolă mătușii sale, contesa T.A. Ergolaskaia: „Sunt năucit. Un oraș mare și frumos, obligația de a te prezenta multora, opera italiană și teatrul francez…”.
Unde a respirat și a scris Lev Tolstoi

Dar unde a locuit Lev Tolstoi în capitala României? Nu există o placă pe vreo clădire care să ateste negru pe alb că acolo a respirat și a scris marele romancier, până la a se reîndrăgosti de soția sa și de a o pune să copieze de mână – de 7 ori! – “Război și pace”.

Tânăr, la 26 de ani, ofițerul din armata țaristă și-ar fi stabilit propriul “cartier general” într-o casă cochetă, cu etaj și cu balcon, undeva la câteva zeci de metri de actualul Muzeu de Istorie de pe Calea Victoriei. Mai exact, în Centrul Vechi de azi al Bucureștiului – logic, având în vedere aerul bonom pe care-l respira Tolstoi

Pe lângă dejunurile minunate servite în inima României, cu prietenii săi privilegiați, pe lângă șampania savurată pe strada Smârdan sau înghețata de la Capșa, pe lângă ieșirile la teatru, Lev Nikolaevici ar fi locuit pe strada Franceză, la numărul 12.

Într-o declarație oferită presei, prof. univ. dr. Florin Rotaru afirma: “Orice alt popor s-ar fi dat peste cap pentru a descoperi cu exactitate imobilul respectiv, la intrarea căruia să monteze o placă memorială, în semn de mândrie națională. Am făcut demersuri, alături de Ambasada Rusiei și de oamenii de cultură de la Moscova”. Și cei care lucrează la Centrul Cultural al Ambasadei Rusiei susțin că imobilul de pe strada Franceză, numărul 12 l-ar fi găzduit pe Tolstoi, pe lângă Casa Vernescu de acum, unde locuia o rudă înstărită a contelui scriitor. Cert este că apartamentul din Centrul Vechi este pus acum la vânzare!
Închide ochii și visează ca el
Prețul? 65.000 de euro, conform ginerelui proprietarului. “Vorbim de două camere, 70 de metri pătrați, 65.000 de euro. Mult, puțin, în funcție de cine vrea să plătească suma sau cine are bani. Sincer, nu ne-am folosit de reclama că aici ar fi locuit Lev Tolstoi. Eu m-am căsătorit cu fiica persoanei ce deține casa cu balcon, iar dânsul a auzit, dar nu știe exact, că Tolstoi ar fi trăit aici. Dacă a făcut-o, probabil s-a simțit bine, pentru că zona era înfloritoare atunci, vorbim de locul de plimbare preferat al protipendadei țării. V-aș fi arătat camerele, dar cheile sunt la proprietar, e o locuință normală, care mai trebuie un pic renovată”, a mărturisit bărbatul de peste 30 de ani pentru Libertatea.

Clădirea este scorojită și își păstrează aerul vintage. Și încă are acel balcon de unde Lev Tolstoi visa o poveste de amor cu fiica evreului înstărit de vizavi. Iar dacă închizi ochii, îți poți imagina parfumul epocii sale, ignorând afișul cu “de vânzare” atârnat ca un stindard pe balustrada pe care, poate, medita marele romancier.
“Sunt irascibil, plictisitor, intolerant și timid ca un copil. Sunt un bădăran. Ceea ce știu, am învățat, singur, rău, câte puțin, fără nici o ordine. Și e foarte puțin. Sunt nestăpânit, nehotărât, nestatornic, stupid de vanitos și de expansiv, ca toți oamenii slabi”

Lev Tolstoi, în “Jurnalul” său, la 26 de ani
Contemporani degeaba
Lev Tolstoi și Feodor Mihailovici Dostoievski sunt cei mai importanți exponenți ai literaturii ruse și au fost contemporani. S-au remarcat și a înțeles fiecare măreția celuilalt, fără a se întâlni însă vreodată! Fie n-au avut prilejul, fie s-au evitat, în două ocazii, cel puțin.

Dostoievski (1821-1881) a murit fără să-l cunoască pe Tolstoi, dar după trecerea lui în neființă, văduva lui Feodor Mihailovici, Anna, s-a împrietenit cu soția celuilalt, Sofia. Mai mult, în 1910, pe noptiera de lângă patul de moarte a lui Tolstoi se odihnea un exemplar al romanului “Frații Karamazov” al lui Dostoievski.
La moldovenii de peste Prut se poate

Dincolo de Prut, la Chișinău, Lev Tolstoi a poposit în 1854. Probabil, înainte să ajungă la București. Moldovenii au fost onorați de impozanta vizită și, pe lângă faptul că au dat numele romancierului unei străzi importante din centrul Capitalei, au pus și o placă de marmură pe casa în care rusul a locuit. Iar placa e pe clădirea afectată de vreme încă din 1994. Mai mult, există și o statuie fixată în peretele locuinței, înfățișându-l pe Tolstoi tânăr, la 26 de ani, în haine militare, dar păstrându-și aerul bonom.
Strada ce-i poartă numele e în cartierul Primăverii
Există o stradă cu numele genialului romancier rus în București. Într-una din zonele exclusiviste ale Capitalei, în cartierul Primăverii, una din ariile scumpe ale orașului. Chiar lângă Parcul Bordei. Pe vremea lui Ceaușescu, aici locuiau cei mai importanți demnitari comuniști. Acum, stau acolo oamenii care-și pot permite apartamente sau case de peste 300.000 de euro.

Mărturii despre motivul pentru care românii dau șpagă la spital. Doctor: „Înainte de ’89, ca și acum, era un lucru, hai să zicem, de notorietate”

Șefa Radio România Reșița a trimis carul radiodifuziunii să-i aducă mobilă din Serbia! Este același manager care l-a ajutat pe primarul condamnat definitiv pentru că a luat mită

Post-ul 65.000 de euro pentru o frântură de istorie. Casa în care a locuit scriitorul Lev Tolstoi la București în 1854 a fost scoasă la vânzare apare prima dată în Libertatea.ro.

Loading...

Stiri asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close