Loading...
Bani Si AfaceriMondenPoliticaStiri ExterneStiri Romania

Blindate sârbe, trimise spre granița cu Kosovo. Avertismentul Rusiei pentru autoritățile de la Priștina
Administrația lui Vladimir Putin a somat, marți, liderii din Kosovo să oprească „provocările” la adresa Serbiei, în contextul tensiunilor izbucnite între Priștina și Belgrad.

Kosovo „a provocat” Serbia, după ce și-a trimis poliția să pătrundă în regiunile din nordul provinciei populate de sârbi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că incursiunea „are rolul de a genra temeri în rândul populației non-albaneze și a prelua prin forță controlul asupra acestor zone”, informează agenția Associated Press, citată de Mediafax.

Maria Zaharova a atenționat că incidentele de marţi afectează progresele făcute în eforturile de reconciliere dintre Belgrad şi Priştina.
„Şefii străini trebuie să îi ţină sub control pe radicalii kosovari şi albanezi”, a menționat oficialul rus.
Potrivit sursei citate, Poliţia din Kosovo a precizat că a efectuat o operaţiune împotriva unor grupuri infracţionale din comuna Zubin Potok, situată în Kosovska Mitrovica, o zonă din nord populată de etnici sârbi. Cinci polițiști kosovari şi şase civili de etnie sârbă au fost răniţi în timpul confruntărilor.

Zeci de etnici sârbi au fost arestați. Printre persoanele arestate se numără și un cetăţean rus, membru al Misiunii ONU din Kosovo, care a fost ulterior eliberat.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Kosovo special forces deployed to the country’s north this morning for an operation that’s still ongoing against organised crime suspects, with one police officer injured by gunfire.<br><br>Full story: <a href=”https://t.co/ojVrqKbRi3″>https://t.co/ojVrqKbRi3</a> <a href=”https://t.co/CW3bEGFhXg”>pic.twitter.com/CW3bEGFhXg</a></p>&mdash; Balkan Insight (@BalkanInsight) <a href=”https://twitter.com/BalkanInsight/status/1133284061898780672?ref_src=twsrc%5Etfw”>May 28, 2019</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Intervenția în provincia în care locuiesc preponderent sârbi a generat o reacție virulentă din partea autorităților de la Belgrad care au anunțat plasarea armatei în stare de alertă. Mai mult, oficialii sârbi avertizează că există riscul escaladării tensiunilor.

Agenția Tanjug a anunțat că o colană de vehicule militare sârbe se îndreaptă spre frontiera din Serbia și Kosovo. De asemenea, un avion de vântătoare Mig-29 al aviației sârbe a fost observat zburând la altitudine joasă în zona frontierei.

Kosovo a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, după intervenţia NATO împotriva armatei sârbe. Serbia şi aliaţi precum Rusia şi China nu recunosc independenţa Kosovo, în timp ce Statele Unite şi alte state occidentale o recunosc.

Citește și:

Gabriela Firea revine la şefia PSD Bucureşti. Prima lovitură pentru tabăra Dragnea. Gabriel Mutu este detronat de la Capitală

Post-ul Blindate sârbe, trimise spre granița cu Kosovo. Avertismentul Rusiei pentru autoritățile de la Priștina apare prima dată în Libertatea.ro.

Loading...

Stiri asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close