Loading...
Bani Si AfaceriMondenPoliticaStiri ExterneStiri Romania

Fenomen ciudat la Lacul Sărat. Apa a devenit portocalie, iar lacul este în pericol
Lacul Sărat, de lângă Brăila, cunoscut pentru apa cu proprietăți curative, este în pericol să dispară, transmite Agerpres. Unul dintre semnele pericolului de secare este faptul că apa a căpătat o culoare portocalie. Administratorul bazei de tratament susține că sistemul natural de alimentare a lacului a fost afectat de construcțiile recent ridicate pe mal.

“Deoarece nivelul lacului este mai scăzut decât de obicei, a crescut concentraţia de iod şi astfel a apărut această culoare portocalie. Până acum o săptămână, două, nu s-au făcut deloc băi în lac şi nu a avut cine să amestece apa lacului cu iodul. Se ştie că iodul e mai puţin solubil în apă şi rămâne ca o peliculă, cum rămâne la ciorbă deasupra grăsimea de la pasăre”, a declarat Ion Tănase, administratorul bazei de tratament şi plajei.

Tănase susține că lucrările făcute în fosta zonă de protecție a lacului a dus la scăderea severă a nivelului apei.

“S-au ridicat tot felul de construcţii la mal şi s-a stricat sistemul de alimentare naturală a lacului. Dacă se mai fac fel de fel de lucrări de amenajări în fosta zonă de protecţie severă a lacului, s-ar putea să rămânem şi fără lac”, a declarat Ion Tănase.

În mod normal, Lacul Sărat trebuie să comunice cu Dunărea, prin pânza freatică, dar din cauza construcţiilor făcute în ultimii ani pe malul lacului, cu fundaţii mari, este posibil să fie afectat sistemul natural de alimentare, potrivit administratorului Tănase.

Iodul vindecător, produs de o bacterie

Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila şi cuprinde o bază de tratament proprie.

Lacul, format pe un vechi curs al Dunării, care acum este complet izolat, este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare. Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni.

Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.

Citește și:Top 35 cele mai frumoase obiective turistice din România

Post-ul Fenomen ciudat la Lacul Sărat. Apa a devenit portocalie, iar lacul este în pericol apare prima dată în Libertatea.ro.

Loading...

Stiri asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close