Loading...
Bani Si AfaceriMondenPoliticaStiri ExterneStiri Romania

Scenariile USR post-moțiune: guvern fără PSD sau guvern PSD interimar, fără Viorica Dăncilă
Președintele USR, Dan Barna, a declarat, vineri, la TVR 1, că în cazul în care moțiunea de cenzură a opoziției va avea succes există două scenarii posibile: constituirea unui cabinet cu partide din opoziție sau formarea unui guvern interimar al PSD care să funcționeze până după alegerile prezidențiale de la finele acestui an.

“Sunt două posibilităţi, fie un guvern nou, preşedintele Iohannis decide să-l numească, să spunem, pe domnul Orban premier şi încearcă să formeze un cabinet, varianta standard clasică sau varianta unui guvern interimar în care nu doamna Dăncilă, ci un alt ministru este numit premier interimar, respectivul nu poate să dea ordonanţe, dar poate să administreze mai departe România până la prezidenţiale sau şi după, cum de altfel o face şi în prezent, doar că nu mai are dreptul să dea ordonanţe. Adică rămâne guvernul interimar, premierul poate să-şi dea demisia sau nu. Din punctul nostru de vedere ar trebui ca această guvernare să plece şi să vină un alt guvern, pe care noi îl susţinem parlamentar. Vom susţine orice premier non PSD care îşi asumă cele patru puncte: fără penali, primari în două tururi, fără pensii speciale şi repararea efectelor OUG 114”, a a declarat Dan Barna.

Optimism moderat la USR

Pe de altă parte, liderul USR s-a arătat reținut în ce privește sanșele moțiunii. ”Mai trebuie 20 şi ceva de voturi de la PSD, asta nu e un lucru uşor. Tot ce depinde de noi facem, discutăm cu oameni din PSD şi din ALDE. E dificil de spus, pentru că sunt discuţii în curs. Diferenţa este totuşi mare, nu sunt doar două-trei voturi, 20 înseamnă mult în termeni de aritmetică parlamentară”, a afirmat Barna.

Acesta crede că voturile lipsă ar putea fi obținute de la parlamentarii social-democrați îngrijorați că popularitatea guvernului Dăncilă s-ar putea reduce și mai mult, iar o parte din ei nu ar mai obține alte mandate la alegerile parlamentare din 2020.

”Faptul că acest guvern duce PSD la sub 20%, cum tocmai a spus doamna Dăncilă, este un argument foarte bun. Mulţi dintre oamenii din Parlament se uită cu îngrijorare la perspectiva de a nu mai avea, după multe mandate, şansa unui loc eligibil, pentru că toată construcţia de acolo era pe un rezultat de 35-40%. Acum, în jurul lui 20%, jumătate dintre parlamentari vor trebui să-şi găsească un loc de muncă şi mulţi nu au altă calificare”, a conchis liderul USR.

Citește și:Grupul Renew Europe din Parlamentul European transmite că partidul lui Victor Ponta nu se numără printre partidele afiliate

Post-ul Scenariile USR post-moțiune: guvern fără PSD sau guvern PSD interimar, fără Viorica Dăncilă apare prima dată în Libertatea.ro.

Loading...

Stiri asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close